Wednesday, April 21, 2010

TALKIN

Setiap sesuatu menjadi petanda, menunjukkan bahawa Dialah yng Maha Esa Talkin yng menggerunkan..

Maksud talkin yang selalu dibaca untuk orang Islam yng meninggal dunia. Semasa membaca, sebut-sebutlah nama sendiri, kalau tidak terasa takut sama-samalah kita lebihkan amal ibadat. Bukanlah perkara yng mudah setelah membaca atau menghafalnya begitu sahaja sesungguhnya hanya amalan baik yang kita lakukan selama hidup di dunia yng akan menjadi penyelamat, Insyaallah..

Wahai SAYA Bin IBU SAYA, wahai SAYA Bin IBU SAYA, wahai SAYA Bin IBU SAYA, Hendaklah kamu ingat akan janji-janji Allah Yang mana kamu ada bawa bersama-sama dari dunia ini Sekarang kamu telah menuju masuk ke negeri Akhirat Kamu telah mengaku bahawa tiada Tuhan yang disembah Dengan sebenar-benarnya melainkan Allah Dan bahawasanya Nabi Muhammad itu pesuruh Allah.Ingatlah wahai SAYA Bin IBU SAYA, Apabila datang kepada kamu dua malaikat yang serupa dengan kamu Iaitu Mungkar dan Nakir, maka janganlah berasa gentar dan takut Janganlah kamu berduka cita dan risau Serta janganlah kamu bersusah hati dan terkejut Ketahuilah wahai SAYA Bin IBU SAYA Bahawasanya Mungkar dan Nakir itu hamba Allah Taala, Sebagaimana kamu juga hamba Allah Taala Apabila mereka menyuruh kamu duduk, Mereka juga akan menyoal kamu Mereka berkata:


Siapakah Tuhan kamu? Siapakah Nabi kamu? Apakah agama kamu? Apakah kiblat kamu? Siapakah saudara kamu? Apakah pegangan iktikad kamu? Dan apakah kalimah yang kamu bawa bersama-sama kamu?

Di masa itu hendaklah kamu menjawab soalan-soalan mereka Dengan cermat dan sehabis-habis terang, tepat dan betul Janganlah berasa gementar, janganlah cuak Dan janganlah bergopoh-gapah Biarlah tenang dan berhati-hati, hendaklah kamu jawab begini: Allah Taala Tuhanku, Muhammad Nabiku, Islam agamaku, Kitab suci Al-Quran ikutanku, Baitullah itu kiblatku, Malahan solah lima waktu, Puasa di bulan Ramadhan, Mengeluarkan zakat dan mengerjakan haji diwajibkan ke atas aku, Semua orang Islam dan orang beriman adalah saudara aku, Bahkan dari masa hidup hingga aku mati Aku mengucap: “La ila ha illallah Muhammaddur rasulullah”.

Wahai SAYA Bin IBU SAYA tetapkanlah hatimu Inilah dia suatu dugaan yang paling besar Ingatlah bahawa kamu sekarang sedang tinggal di alam Barzakh Sehingga sampai satu masa kelak. Kamu akan dibangunkan semula untuk berkumpul di Padang Mahsyar Insaflah wahai SAYA Bin IBU SAYA, Bahawasanya mati ini adalah benar Soalan malaikat Mungkar dan Nakir di dalam kubur ini adalah benar Bangun dari kubur kemudian kita dihidupkan semula adalah benar Berkumpul dan berhimpun di Padang Mahsyar adalah benar Dihisab dan dikira segala amalan kamu adalah benar MInum di kolam air Nabi adalah benar Ada syurga dan neraka adalah benar Bahawasanya hari Kiamat tetap akan adanya Begitu juga Tuhan yang Maha Berkuasa Akan membangkitkan semula orang-orang yang di dalam kubur Di akhirnya kami ucapkan selamat berpisah Dan selamat tinggal kamu di sisi Allah Taala Semoga Tuhan akan member sejahtera kepada kamu Tuhan jua yang menetapkan hati kamu


Kami sekalian berdoa mudah-mudahan Allah Taala Menjinakkan hati kamu yang liar Dan Allah menaruh belas kasihan kepada kamu Yang berdagang seorang diri di dalam kubur ini Mudah-mudahan Tuhan akan member keampunan Dan memaafkan kesalahan kamu serta menerima segala amal kebajikan kamu Ya Allah Ya Tuhan, kami merayu dan bermohon kepada Mu supaya tidak diseksa mayat ini dengan kemegahan penghulu kami Muhammad SAW.

Subhana rabbika rabbil izzati amma ya sifun wassalum alalmursalinwalhamdulillahi rabbil alamin. Setiap yang bernafas, pasti akan mati – “ Kullu nafsin za iqatul maut”. Firman Allah SWT, “ Demi masa, sesungguhnya manusia itu benar-benar berada di dalam kerugian, kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, yang ingat-mengingati supaya mentaati kebenaran, dan yang ingat-mengingati dengan kesabaran.” Surah Al-A’sr

No comments:

Post a Comment